Jdi na obsah Jdi na menu

Resprom Melodia 16

6. 4. 2014

Na konci listopadu 2013 jsem se do Přerova vypravil pro bulharské rádio Resprom Melodia 16, pouze přibližně znajíc jeho parametry. Mám na mysli úctyhodných 75 cm na délku a hmotnost 15-17 kg. Podařilo se mi je dopravit vlakem, nicméně jeho stav byl bohužel již předtím katastrofální. Přístroj byl od zakoupení používán v silně zakouřeném prostředí, vše bylo zažloutlé, pokryté neústupným zeleno-žlutým mastným prachem a také rádio značně páchlo. Přestože mi původní majitelé tvrdili, že funguje, pouze svítilo a praskalo, byl totiž odtržený drátek v reproduktoru. Knoflíky se poněkud rozpadaly, navíc prokluzovalo jedno ladicí lanko, druhé bylo pro jistotu rovnou spadlé. Papír pod stupnicí byl tak poznamenaný zakouřeným prostředím (zhnědlý), že vůbec nepropouštěl světlo. (Podsvícení tvořeno dvěma velkými červenými žárovkami). Navíc byla amatérsky přepojovaná síťová šňůra, což nevypadalo zrovna bezpečně, a další zásahy v přijímači také nebyly kdovíjak profesionální (pájený spoj na přívodu k reproduktoru zabalený do papírku od bonbonu, ...). Také nějaký dobrák odklovl dipól VKV. Kromě toho na přijímači došlo ještě k jedné změně. Původním majitelům se asi nevešel na skříňku/stolek, pročež přesunuli nožku. V důsledku přetížení tak ovšem napraskla spodní část skříně. Zkusil jsem připojit jiný reproduktor - rádio hrálo, ale zanedlouho odkudsi vystoupal úzký proužek kouře... Nyní tedy poslouží na náhradní díly, zejména elektronky (všechny jsou provozuschopné). Chci sehnat druhé, protože i přes nevýhodné rozměry mě rádio velice zaujalo. Popisovaný kus byl vyroben v listopadu 1970 v bývalém hlavním městě Bulharska - Veliku Tarnovu.

Ve své době to muselo být docela exkluzivní zboží, rádio kromě údajně nádherného zvuku vlivem 3W (někde se uvádí 2,5) reproduktoru a EL84 potěší také čistým a elegantním designem konce 60. let. Zejména stupnice (pod kterou se možná podepsali Čechoslováci) je nádherná, decentně působí i velká klaviatura. Například tón se ovládá samostatným potenciometrem i přepínačem H/Ř (zřejmě hudba/řeč). Jak jsem postupem času zjistil, tmavá dýha, kterou můj přijímač má, je méně častá.

Rádio se těší ještě další zajímavosti. Leckomu by se mohlo zdát zvláštní, jak Bulhaři sestrojili tak pokrokové a moderní šasi. Podle mých informací v polovině šedesátých let v maďarském podniku Telefongyár (Terta) zkonstruovali luxusní přijímač, který však byl posléze v rámci RVHP určen pro výrobu v Bulharsku (kromě NDR i zde vznikaly luxusní přístroje). Tamní dvojice provázaných podniků vyrábejících v podstatě totéž, Resprom a Elprom, tak vnitřnosti dlouhou dobu používala téměř ve všech produktech. Přijímač Melodia 16 se v nezměněné podobě vyráběl kupříkladu ještě okolo roku 1985 (možná i později, informaci mám pouze k tomuto letopočtu)! Neprověřené zdroje mi také uvedly, že na výrobě se podílela Tesla, údajně navrhla stupnici a přispěla některými pasivními prvky (odpory).

Elektronky: ECC85 (RFT), ECH81 (Tungsram), EF89 (Polam), EABC80 (Tesla), EL84 (Polam), EM84 (RFT)

 

Náhledy fotografií ze složky Resprom Melodia 16

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Evzen.dvorak@centrum.cz - Též vlastním

7. 3. 2023 20:58

Práší se na něj 10 let, ale je OK, snad jen ten prach vyfoukat... Je-li zájem, prosím nabídku do Prahy.

Gasmaskáž - Taky mám

6. 6. 2020 13:11

Dostal jsem taky Melodii 16. Funguje jen VKV příjem, který někdo předělal na západní normu. Hraje dobře.

kot - resprom melodia 16

18. 7. 2016 7:10

Dobrý den z vašeho článku o tomto lampovém radiu jsem se dozvěděl,že sháníte stejný typ.Měl byste ještě zájem? Mám doma plně funkční po nekuřákovi ve výborném stavu nepoškozené.Popřípadě nabídněte cenu.

mail j1r1kot@seznam.cz