Jdi na obsah Jdi na menu

Tesla 444A Duetto & 445A Alto

9. 7. 2014

Modely 444A a 445A bratislavské Tesly jsou prakticky totožná polovodičová rádia v plastové skříňce šedé barvy, vyráběná od poloviny 80. let. Potěší příjemným zvukem, snadným ovládáním a v neposlední řadě docela pěkným vzhledem. Ladění je řešeno varikapy a často ujíždí. Pod prosvětlenou stupnicí se nachází ovládání hlasitosti, tónu, vlnových rozsahů (DV, SV, KV, VKV), vstupu, AFC a vypínač; ladicí knoflík po straně. Oba přístroje jsou hojně rozšířené, vyskytovaly se kromě bytů i v mnohých veřejných zařízeních (ostatně jako ty moje). Cena Duetta byla v roce 1986 1430 Kčs, Alto stálo o rok později 1460 Kčs.

V létě 2012 jsem odkupem od rekreačního střediska JZD Slušovice (parkhotelu Všemina) získal Alto. Je plně funkční a velice pěkné, dobře hraje. Obdržel jsem k němu i jedno šrotovní Duetto na náhradní díly - s nálepkou někdejšího rolnického gigantu, produkujícího mj. počítače.

Zanedlouho se ke mně dostalo i Duetto, pocházející ze školského zařízení "Služeb města Gottwaldova", jak dokládá nálepka na boku. Přijímač hraje, plasty jsou narozdíl od Alta mírně degradované slunečním zářením a nějaký špatný je potenciometr hlasitosti. Opravdu hóódně chrastí a je poněkud gumový.

Verze s budíkem se nazývala Forte, reproduktor se v ní přemístil na horní stranu.

Alto si pravděpodobně ponechám k občasnému používání, o osudu Duetta ještě rozhoduji.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář