Jdi na obsah Jdi na menu

Tesla Gavota 424A

6. 4. 2014

Rádio mi daroval kolega sběratel 3. listopadu 2013, vyrobeno bylo v bratislavské Tesle přibližně v květnu 1962. Momentálně přijímači chybí síťová šňůra a je nutno nahradit dva hnědé kondenzátory, jinak by snad mohl být v pořádku. Je určen k příjmu stanic na dlouhých, středních a krátkých vlnách, zvuk lze tvárnit tónovou clonou ovládanou třemi tlačítky. Skříň jako obvykle pochází od největší nábytkárny v Československu, podniku Mier, konkrétně závodu Uhrovec. Lak je sice mírně oprýskaný, ale je to pořád v normě; brokát čistý a pěkný, o mosazných rámečcích lze říci skoro totéž. Rádio je podle mě příkladem velmi příjemného designu přelomu 50./60. let. 

Výroba byla rozdělena do několika sérií. Některá měla ještě usměrňovací elektronku EZ80, v závislosti na použitém reproduktoru (jistou dobu byl osazován "smeták") se měnila pozice výstupního trafa, tónové clony a magického oka (byl zanamenán také jeho rámeček původem z Tesly Melodie). Pochopitelně se lišila i dýha, můj kousek má kouřové hrany.

Ukazatel vyladění EM81 jsem zkoušel v Goplaně LUX, je funkční, ale velmi slabý. Pokusím se jej časem přežhavit, snad to pomůže.

Elektronky: ECH81 (Tesla), EBF89 (Telam), ECL82 (Telam), EM81 (Tesla)

 

Náhledy fotografií ze složky Tesla Gavota 424A

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář