Jdi na obsah Jdi na menu

Tesla Pluto 4159AB

6. 4. 2014

Televizor Tesla Pluto ve výborném a funkčním stavu jsem doslova "za pět minut dvanáct" zachránil před likvidací. Byl vyroben v roce 1983 (obrazovka v dubnu) a za časů bývalých majitelů neprošel žádnou opravou, neboť na jednom ze šroubů ještě byla hnědá plastelína coby pečeť. Po zapnutí jsem byl mile překvapen i jeho technickým stavem, předvedl například výborný jas.

Model 4159AB (výroba 1982-84) vychází z předchozího typu Satelit představeného roku 1980; kromě na první pohled patrných vzhledových změn došlo ke zvýšení počtu předvoleb a přesunutí reproduktoru na bok. Vnitřnosti zůstaly bez výraznějších změn.

Patrně nejzajímavější komponentou televizoru je tlačítková předvolba maďarské výroby, společně s celým předním panelem převzatá z televizoru Videoton Super Star 12 (liší se pouze tloušťkou). Disponuje totiž zatemňovacími okénky, "šuplíkem" s ovládáním hlasitosti/jasu/kontrastu, a v neposlední řadě tlačítkem otevíranými dvířky, za nimiž je ukryto ladění. Ani kanálový volič není tuzemský, vyrobil jej jugoslávský podnik Rudi Čajavec, pojmenovaný podle válečného letce, se sídlem ve městě Banja Luka v dnešní Bosně a Hercegovině.

Uplynul asi rok od získání televizoru, když jsem na něm jednoho večera sledoval film Muž z Londýna (z r. 1974). Asi po třičtvrtěhodině se v dramatické chvíli ze všech škvír v masce začala linout podivná mlha, rychle jsem skočil po vypínači. Způsobil to dožilý hnědý svitkový kondenzátor ve zdrojové části, který teď čeká výměna - první zásah od výroby.

 

Náhledy fotografií ze složky Tesla Pluto

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář